Polędwiczki z maślakami
2 polędwiczki wieprzowe, ok. 20-30 dag świeżych maślaków, średnia czerwona cebula, 2 łyżeczki posiekanego korzenia imbiru, ząbek czosnku, 4 łyżki oleju słonecznikowego, pieprz, sól
Marynata: 3 łyżki sosu sojowego, łyżka octu ryżowego (lub soku cytrynowego), łyżeczka cukru
1. Oczyścić grzyby, pokroić w szerokie paski.
2. Przygotować mięso: umyć, osuszyć kuchennym papierowym ręcznikiem, pokroić w ukośne plastry, ułożyć na głębokim półmisku.
3. W słoiczku z zakrętką typu twist umieścić sos sojowy, ocet lub sok i cukier. Starannie wymieszać potrząsając słoiczkiem. Marynatą polać mięso, nakryć folią do żywności i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę, a w tym czasie kilkakrotnie wymieszać.
4. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć na nim przeciśnięty przez praskę czosnek i imbir, dodać mięso z marynatą i smażyć, aż całe mięso nieco się obsmaży.
5. DO obsmażonego mięsa dodać pokrojoną cebulę i grzyby, smażyć wszystko razem co najmniej 5 minut, doprawić pieprzem i solą.
Najlepiej smakuje z drobnym makaronem w kształcie ryżu.