Risotto z łososiem

Ok.30-40 dag świeżego łososia, steki lub kawałek filetu, 2 szklanki ryżu, dymka lub szalotka, łyżka masła, 5 szklanek bulionu rybnego lub warzywnego, sól, pieprz, po 2 łyżki siekanego koperku i szczypiorku

1. Rybę umyć, osuszyć, lekko posypać solą i pieprzem. Dymkę lub szalotkę drobno posiekać.
2. Na głębokiej patelni rozgrzać masło, podsmażyć rybę, na zakończenie smażenia dodać posiekaną cebulkę, po czym rybę wyjąć a do masła z zeszkloną cebulą wsypać ryż i smażyć mieszając, aż ryż się zeszkli.
3. Do ryżu dolewać po trochu bulion i gotować mieszając.
4. Rybę podzielić na małe kawałki, dodać z na koniec z bulionem do risotta, wsypać koperek i szczypiorek, pieprz i sól do smaku. Na zakończenie wymieszać i podawać, najlepiej w tym samym naczyniu, w którym przygotowano risotto.