Dorsz z warzywami
70 – 80 dag filetów z dorsza, 2 opakowania mrożonej zupy grzybowej, 4 łyżki siekanego koperku, sól, pieprz, 4 plasterki żółtego sera
1. Filety umyć, osuszyć kuchennym papierowym ręcznikiem, jeśli filety są dość grube pokroić na cieńsze plasterki. Zupę rozmrozić nie odlewając płynu.
2. W naczyniu do zapiekania ułożyć na dnie pierwszą torebkę zupy grzybowej, posypać solą i pieprzem, na niej ułożyć pokrojone filety, następną torebkę zupy grzybowej, znów doprawić solą i pieprzem, wlać cały płyn od rozmrażania zupy.
3. Naczynie przykryć folią aluminiową i piec pod przykryciem w temperaturze 160 st. C tak długo, aż wszystkie składniki zmiękną to znaczy około 45 minut.
4. Zdjąć folię i na wierzchu zapiekanki ułożyć plasterki sera i jeszcze podpiec w temperaturze 180 st. C, aż ser się stopi.
Komentarze
Boczek mi się rozwalił, może jakoś to związać ?
Janusz
Można związać nitką bawełnianą, ale jeśli boczek jest wędzony a nie gotowany, to nie powinien się rozpadać. Powodzenia przy kolejnej próbie.