Sernik warstwowy

Na ciasto: 2,5 szklanki mąki, 3 łyżki śmietany, 3 żółtka, szklanka cukru pudru, kostka masła, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao
Na masę serową:1 kg sera mielonego na serniki, 15 dag masła, 1 i 1/3 szklanki cukru pudru, torebka budyniu waniliowego (bez cukru), 2 jajka, 2 żółtka, szklanka mleka

1. Posiekać mąkę z masłem, dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto i jedną wymieszać z 2 łyżeczkami kakao. Owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.
2. Z ciasta uformować 4 jednakowej wielkości placki (w tortownicy lub prostokątnej formie), upiec każdy placek osobno.
3. Przygotować masę serową: rozpuści c w garnku masło, dodać cukier i ser, wlać mleko rozmieszane z budyniem oraz lekko ubite widelcem jajka i żółtka. Całość zagotować i gotować 5 minut energicznie mieszając.
4. Gorącą masą przekładać upieczone uprzednio placki, ostudzony i dokładnie okryty sernik umieścić w lodówce na kilka godzin, aby zastygł.
Przed podaniem można polać wierzch stopioną w kuchence mikrofalowej połówką tabliczki mlecznej czekolady lub po prostu posypać lekko cukrem pudrem.