Polędwiczki duszone w mleku
3 polędwiczki wieprzowe, 5 szklanek mleka 3, 2-proc., 1/4 szklanki soku cytrynowego, cebula, ząbek czosnku, 3 łyżki masła, sól, pól łyżeczki grubo zmielonego pieprzu
1. Wymieszać mleko z sokiem cytrynowym, zalać nim ułożone w brytfannie umyte i osuszone papierowym ręcznikiem polędwiczki. Odstawić na całą noc do lodówki.
2. Polędwiczki wyjąć z mleka, osuszyć, posypać pieprzem i solą, obsmażyć na patelni na stopionym maśle, przełożyć znów do brytfanny z mlekiem.
3. Na patelni z pozostałym masłem podsmażyć posiekana cebulę i czosnek, dodać do brytfanny z polędwiczkami i wstawić pieczeń bez przykrycia do piekarnika na 2 godziny. Piekarnik powinien być nagrzany do 175 st. C.
Podawać z kaszą gryczana i borówkami.