Zupa francuska z cebulowymi grzankami
4 szklanki bulionu drobiowego z kostki lub esencjonalnego rosoły, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, sól, pieprz, łyżeczka pokrojonego na wiórki zmrożonego masła, 3 łyżki startego żółtego sera , 6 kromek białego chleba, 2 duże cebule, 2 łyżki masła
1. Cebule posiekać drobno, udusić na maśle.
2. Kromki chleba podpiec w tosterze lub na suchej patelni.
3. Każdą kromkę posmarować uduszoną cebulą, lekko posypać startym żółtym serem (2 łyżkami).
4. Ułożyć grzanki z cebulą na dnie żaroodpornych miseczek, zalać gorącym rosołem lub bulionem doprawionym solą i pieprzem. W nagrzanym do 200 st. C piekarniku zapiekać zupę 20 minut.
5. Podając każdą porcję zupy posypać siekanym szczypiorkiem, wrzucić po odrobinie wiórków masła i startego sera.