Ciasteczka owsiane
50 dag płatków owsianych, 4 jajka, ? szklanki cukru, 25 dag masła, 1/2 szklanki orzechów, łyżeczka proszku do pieczenia, kilka kropli aromatu migdałowego, pół szklanki posiekanych orzechów włoskich
1. Płatki owsiane zrumienić na suchej patelni. Na dużej desce lub stolnicy lekko rozdrobnić wałkiem do ciasta.
2. Połowę porcji cukru utrzeć z masłem i żółtkami, dodać pianę ubitą z białek, resztę cukru i wszystkie pozostałe składniki czyli płatki, aromat, orzechy i proszek do pieczenia.
3. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układać kulki wielkości orzecha. Piec na rumiano.
Komentarze
Panie Piotrze a co dla diabetyków na tłusty czwartek.?
Bardzo proszę Pani Bożeno. A przy okazji polecamy książkę wydana przez Readers Digest właśnie dla cukrzyków, gdzie jest mnóstwo świetnych przepisów.
Tiramisu dla diabetyków
8 podłużnych biszkoptów (ok. 65 g),1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej,120 ml wrzątku, 2 łyżki likieru kawowego lub brandy, 1 łyżeczka drobnego cukru brzozowego, 200 g serka ricotta,
200 g beztłuszczowego gęstego jogurtu,25 g cukru pudru, 1 łyżeczka naturalnej esencji waniliowej,
Do przybrania: 25 g startej gorzkiej czekolady (minimum 70% kakao)
1.Połamać biszkopty na 3 kawałki każdy, a następnie ułożyć je w 4 szklankach.
2.Wsypać kawę do kubeczka i zalać wrzątkiem. Dodać likier bądź brandy oraz drobny cukier i wymieszać, żeby się rozpuścił. Polać biszkopty w szklankach kawą. Odstawić na czas przyrządzania kremu.
3.Rozetrzeć ricottę z jogurtem, cukrem pudrem i esencją waniliową na masę o gładkiej, kremowej konsystencji i przełożyć ją na biszkopty.
4. Posypać każdą porcję deseru wiórkami czekoladowymi. Przykryć i przed podaniem włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut (lecz nie dłużej niż na 3 – 4 godziny).
3