Surówka pomidorowa
2 pomidory, 3 średnie pory, jabłko, ? szklanki kefiru lub jogurtu naturalnego, 4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki lub rzeżuchy, sól, cukier sok cytrynowy
1. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę.
2. Pory umyć, oczyścić, białą część pokroić w cieniutki makaronik
3. Jabłko bez obierania ze skórki zetrzeć grubej tarce jarzynowej.
4. Wymieszać kefir lub jogurt z solą, cukrem, sokiem cytrynowym.
5. Wszystkie składniki surówki wymieszać, dodać sos, wymieszać raz jeszcze, po wierzchu posypać obficie siekaną zieleniną.
Komentarze
A na pomidiry też nie sezon. Niby sa dostępne cały rok,ale te o tej porze roku nie zachęcają ani wyglądem,ani kolorem, ani zapachem i najbardziej nie zachęcają smakiem do ich jedzenia. Aczkowleik przepisy są fajne i na pewno je wykorzystam;) TYlko trochę nie trafiliście Państw w porę
My kupujemy pomidory gałązkowe. I naszym zdaniem są najlepsze z dostępnych na rynku. Wytrwanie całą zimę bez pomidorów przekraczałoby nasza wytrzymałość. Nie ma chyba sensu być zbyt ortodoksyjnym zwolennikiem sezonowości.