Kurczak na sposób bażanta
Kurczak wagi około 1, 5 kg, 5 – 10 ziaren jałowca, 2 jaja, 3 czerstwe bułki, 1/2 szklanki mleka, 4 łyżki masła, łyżeczka do kawy mielonego imbiru, sól.
1. Ziarna jałowca pokruszyć.
2. Kurczaka umyć, osuszyć, posolić, natrzeć pokruszonym jałowcem.
3. Szczelnie zakryć i wstawić na 12 godzin do lodówki.
4. Bułki namoczyć w mleku, odcisnąć, rozetrzeć masę wraz z żółtkami, 3 łyżkami masła i solą, szczyptą pokruszonego jałowca oraz imbirem.
5. Ubić sztywną pianę z białek, dodać do masy i lekko, choć dokładnie, wymieszać. 6. Nadziać masą tuszkę, jej wierzch posmarować masłem i wstawić do nagrzanego piekarnika.
7. Piec często polewając wytapiającym się tłuszczem i odrobiną wody około 1, 5 godziny.
Pokroić zarówno mięso jak i nadzienie. Porcję powinno stanowić mięso i nadzienie.