Fasolkowa potrawka
30 dag fasolki szparagowej, 15 dag pieczarek, 2 mięsiste pomidory, 4 łyzki śmietany 18-proc., łyżka mąki, sól, pieprz, spora szczypta Vegety, cukier do smaku, 4 łyżki oliwy
1. Fasolkę oczyścić z końcówek, pokroić na małe kawałki i wrzucić na wrzącą, lekko osłodzoną wodę. Kiedy jest miękka – odcedzić.
2. Pokroić pieczarki w plasterki, podsmażyć na oliwie, dodać mąkę i chwilę podsmażać. Wlać śmietanę wymieszaną z ? szklanki wody, zagotować.
3. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
4. Polaczyć fasolkę, pieczarki i pomidory, gotować kilka minut doprawiając solą, pieprzem i Vegetą. Kiedy sos zgęstnieje nieco-potrawa jest gotowa.