Łosoś w malinach
4 porcje fileta z łososia (lepszy jest bez skóry), sól, pieprz, 5 łyżek masła, szklanka malin, 4 szalotki, 2 łyżki cukru, łyżka francuskiej musztardy, 4 łyżki oliwy z oliwek, 4 łyżeczki malinowego octu winnego lub jabłkowego
1. Porcje ryby posypać solą i pieprzem.
2. Żaroodporny półmiseczek posmarować grubo masłem (zużyć całe), ułożyć na nim porcje łososia.
3. Nagrzać piekarnik do temperatury 200°C i wstawić rybę. Piec 15 minut.
4. Posiekać szalotkę, sparzyć ją wrzącą wodą i dokładnie odsączyć, dodać zmiksowane maliny (kilka odłożyć do dekoracji potrawy), musztardę, ocet winny oraz oliwę, zmiksować również wszystko razem, dodać do smaku sól i pieprz. Zagotować sos.
5. Kapnąć łyżkę sosu na każdy talerz, na nim ułożyć porcje ryby i polać resztą sosu. Przybrać zostawionymi całymi malinami.