Chłodnik z ogórkiem i awokado
Jogurt naturalny (małe opakowanie), 3/4 szklanki śmietanki kremówki, ogórek ?wąż, pół cienkiego pora, szklanka bulionu warzywnego z kostki, 3 łyżki posiekanego koperku, łyżka posiekanej kolendry, dojrzały owoc awokado, maleńki strączek chili, ząbek czosnku, sól, pieprz. Do przybrania: kilka listków kolendry lub lubczyku
1. Ogórek obrać do połowy (pozostawiona skórka nada chłodnikowi ładny kolor), pokroić na kawałki.
2. Biała część pora pokroić w makaronik.
3. W sporym naczyniu zmiksować dokładnie ogórek, por i oliwę.
4. Przekroić awokado na pół, wbić nóż w pestkę i usunąć ją a pozostały miąższ wybrać łyżeczką. Dodać do zmiksowanego ogórka wraz z połową szklanki bulionu, koperkiem i kolendrą .
5. Do gładkiego kremu dodać pozostały bulion, śmietankę i przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą i pieprzem. W szczelnie zamkniętym naczyniu wstawić do lodówki. Podawać chłodnik przybrany łyżką jogurtu listkiem kolendry.