Łosoś w grzybach
4 steki z łososia,25 dag mrożonych (lub świeżych) borowików, cebula lub 2 dymki, szklanka śmietany 22-proc.,2 łyżki masła,2 łyżki oliwy, 2 łyżki soku cytrynowego, sól morska, pieprz, ? łyżeczki posiekanego świeżego estragonu
1.Steki z łososia umyć, osuszyć kuchennym papierowym ręcznikiem, skropić sokiem cytrynowym. Po 30 minutach obsmażyć z obu stron na oleju, posypać pieprzem. Odstawić.
2.Cebulę posiekać drobno, grzyby pokroić w kostkę, podsmażyć na rozgrzanym maśle, wlać śmietanę, dodać estragon i sól .Gotować sos 5 minut, po czym włożyć do niego podsmażone steki i dusić , aż ryba będzie zupełnie miękka.
Podawać z ziemniakami lub ryżem.