Żeberka w pomarańczach

1, 5 kg mięsistych, nietłustych żeberek wieprzowych, 3 łyżki sosu sojowego, 3 łyżki oleju, 3 łyżki dżemu pomarańczowego, 3/4 szklanki soku pomarańczowego (może być z kartonika), sól, pieprz
Do dekoracji: kilka plasterków pomarańczy

1. Żeberka umyć, osuszyć, podzielić na porcje (każda z dwoma żeberkami), lekko oprószyć solą i pieprzem. Ułożyć mięso w brytfannie.
2. Wymieszać z niedużym garnku sos sojowy, dżem pomarańczowy i sok oraz olej. Zagotować.
3. Posmarować mięso (najlepiej przy pomocy kuchennego pędzelka) przygotowaną marynatą pomarańczową.
4. Nagrzać piekarnik do 200°C i piec żeberka około godziny, od czasu do czasu smarować pozostałą marynatą.