Zupa cebulowa trochę inna
50 dag cebuli, pół średniego selera, 5 średnich ziemniaków, 2 łyżki oleju, 4 szklanki rosołu warzywnego z kostki, 2 łyżki śmietany, pól szklanki startego żółtego sera, 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki lub koperku do posypania
Jako dodatek: groszek ptysiowy lub grzanki
1. Cebulę posiekać i zeszklić na oleju.
2. Starty na tarce jarzynowej o dużych oczkach seler dodać do cebuli, dusić 5 minut.
3. Do cebuli z selerem wlać rosół, dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować, aż będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem, lekko ochłodzić i zmiksować.
4. Śmietanę wymieszać z kilkoma łyżkami gorącej zupy, połączyć z cała, pozostała w garnku, doprowadzić niemal do wrzenia.
5. Nalewać zupę do talerzy lub bulionówek, posypywać obficie startym żółtym serem i dodatkowo siekaną zieleniną.
Jako dodatek podać groszek ptysiowy lub grzanki.