Lekki placek z brzoskwiniami
Puszka brzoskwiń w syropie, cukier waniliowy z prawdziwą wanilią, 3 łyżki masła, 5 łyżek cukru, 4 jaja, 3 łyżki mąki, szklanka śmietany 30-proc.
Do posypania: łyżka cukru pudru
Do posmarowania tortownicy: łyżka masła
1. Brzoskwinie przelać do durszlaka, aby odciekł sok.
2. Utrzeć przy pomocy miksera masło z cukrem i cukrem waniliowym, dodać jajka, mąkę, śmietanę i wszystko razem miksować 20 sekund.
3. Posmarować dno tortownicy, ułożyć na nim połówki brzoskwiń wypukłą stroną do góry.
4. Na owoce wylać ciasto.
5. W nagrzanym do 180 st. C piec ciasto 35 minut.
6. Po wyjęciu z piekarnika chwilę chłodzić ciasto, po czym posypać przez siteczko cukrem pudrem.