Tarta szpinakowa z dwoma serami
Na ciasto:6 łyżek mąki, 3 łyżki oliwy, żółtko, jajko, sól
Na farsz: 2 średnie cebule, 2 łyżki oliwy, półtorej szklanki rozmrożonego szpinaku, 2 ząbki czosnku, 4 łyżki pokruszonego sera ricotta, pieprz, sól, krążek sera camambert
Do posmarowania formy na tartę: łyżka oliwy
1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Uformować kulę, włożyć na pół godziny w foliowym woreczku do lodówki.
2. Rozgrzać 2 łyżki oliwy i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, rozmrożony szpinak, odparować, dodać sól i pieprz.
3. W posmarowanej oliwą formie do tart lub tortownicy ułożyć rozwałkowane ciasto, formując wokół wysoki rant.
4. Na cieście ułożyć krążki pokrojonej cebuli, na niej ricottę, następnie szpinak oraz pokrojony na plasterki camembert.
5. W nagrzanym do 180 st. C piekarniku zapiekać około pół godziny.