Włoska zupa ziemniaczana
8 średnich ziemniaków, sól, biały pieprz, duża cebula, 3 ząbki czosnku, 60 dag świeżego szpinaku, łyżka oliwy, 4 łyżeczki pokruszonego bulionu warzywnego w kostce, 2 mięsiste spore pomidory, 3 łyżki orzeszków piniowych, 3/4 szklanki śmietany, 3/4 szklanki płatków przygotowanych z parmezanu
1. Ziemniaki obrać i przekroić na połówki, gotować 15 minut, odcedzić.
2. W garnku rozgrzać oliwę, dodać posiekaną drobno cebulę i czosnek, zeszklić.
3. Umyty i odsączony starannie szpinak pokroić w szerokie pasy, połowę dodać do cebuli z czosnkiem i chwilę razem dusić. Wlać 5 szklanek wody i pokruszone kostki rosołu warzywnego. Gotować zupę 5 minut.
4. Ugotowane ziemniaki pokroić w kostkę, pomidory, z których wycisnąć nadmiar soku pokroić także w kostkę.
5. Orzeszki piniowe podsmażyć na suchej patelni.
6. Dodać do zupy pozostały szpinak, ziemniaki, śmietanę i pomidory, zagotować, doprawić solą i pieprzem.
6. Zupę podawać w bulionówkach , posypaną orzeszkami piniowymi i płatkami parmezanu.