Wtorki teraz takie puste
Od trzech lat wtorki mieliśmy zajęte od samego rana. Tuż po śniadaniu gościliśmy Laurę, młodą i śliczną Włoszkę, która po odprowadzeniu córeczki do przedszkola wpadała do nas na godzinę konwersacji. Piliśmy kawę, czasem pogryzając ciasteczka upieczone przez Basię i szlifowaliśmy swoja znajomość języka włoskiego.
Teraz wtorki są puste, bo bez Laury. Wyjechała z dziećmi na rok lub dłużej, bo tam skierował jej męża Leszka Bank Światowy, w którym pracuje. Staramy się we wtorki rano mówić do siebie po włosku ale to nie to samo. Bo sztuczne i nie ma włoskiej atmosfery. Musimy chyba wyjechać do Italii wcześniej niż zwykle. Może na wiosnę?
Tymczasem więc ograniczamy się do lektury tygodników, które nam zostawiła nauczycielka, książek i? odczytywania włoskim nalepek na produktach zapełniających naszą spiżarnię. Na szczęście włoskich serów, wędlin, win i makaronów nie brakuje. A my jesteśmy ciekawi ich smaków więc stale eksperymentujemy z wszelkimi nowościami.
Ostatnio na pudełku z makaronem z jakiejś małej włoskiej wytwórni znalazłem przepis, o którym nigdy dotąd nie słyszałem. Sos do spaghetti robiony jest z kilku rodzajów ziół, startego na proszek parmezanu i zmielonych migdałów.
Zrobiłem i zachwyciliśmy się tym smakiem niepomiernie. Nawet przez chwilę uważaliśmy, że nowe danie wyprzedza w domowym rankingu spaghetti aglio, olio e peperoncino. Może, może? jeszcze trochę poczekamy i zjemy ze dwa razy, wówczas podejmiemy tę ważką decyzję. Tymczasem jako prawdziwi altruiści, dzielimy się nowym przepisem ze wszystkimi i zachęcamy do prób. Smacznego!
Spaghetti w sosie zielonym
30 dag spaghetti, pół szklanki listków bazylii, 2 łyżki siekanej zielonej pietruszki, 5 dag mielonych migdałów, 8 łyżek oliwy, 5 ząbków czosnku, 3/4 szklanki startego parmezanu, sól, pieprz, szczypta suszonego oregano
1.Bazylię włożyć do blendera, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, siekaną zieloną pietruszkę i mielone migdały, dodać także parmezan i wszystko razem zmiksować. Dodać oregano, pieprz i sól.
2.Makaron ugotować al dente, odcedzić.
3.Do sosu dodać 2 łyżki wody od gotowania makaronu, w garnku (po odlaniu wody) połączyć makaron z sosem dokładnie mieszając przy pomocy dwóch widelców. Podawać.