Tradycyjna potrawa żydowska- kugiel
Pół opakowania makaronu tagliatelle, 4 jaja, 10 dag cukru pudru, cukier waniliowy, skórka otarta z cytryny, 2 łyżki cytrynowego soku, 50 dag tłustego twarogu, szklanka śmietany 18-proc., pół szklanki mleka, garść rodzynek, łyżka cynamonu
Do posmarowania naczynia do zapiekania: łyżka oliwy
1. Ubić mikserem całe jaja z cukrem i cukrem waniliowym, dodać startą skórkę cytrynową, rozdrobniony widelcem twaróg oraz mleko i śmietanę. Zmiksować wszystkie składniki.
2. Wymieszać makaron z masą serową, dodać cynamon i rodzynki.
3. Przełożyć makaron z serem do posmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego.
4. Zapiekać kugiel ok. 60 minut, powinna się zapiec apetyczna rumiana skórka.