Babki z serowym nadzieniem
Na ciasto: 2 i pół szklanki mąki, kostka masła, jajko, 4 łyżki kwaśnej śmietany, szklanka i ćwierć szklanki cukru pudru, 2 krople olejku waniliowego lub cukier waniliowy, szczypta soli
Do posmarowania foremek na babeczki: łyżka smalcu lub 2 łyżki oleju
Do napełnienia babeczek: 3/4 pojemniczka serka waniliowego.
Do dekoracji: galaretka wiśniowa
1. Przygotować ciasto: przesiekać mąkę masłem, dodać jajko, sól i cukier puder, wszystko razem dość szybko zagnieść i odłożyć na pól godziny do lodówki.
2. Po wyjęciu z lodówki rozwałkować ciasto i wyłożyć nim posmarowane tłuszczem foremki. Piec na złoto w nagrzanym do 200 st C piekarniku.
3. Przygotować według przepisu na opakowaniu galaretkę, ostudzić i włożyć do lodówki, aż zacznie tężeć.
4. W ostudzone babeczki nakładać serek waniliowy, wygładzać, zalewać cienką warstewką tężejącej galaretki. Odstawić do zupełnego zastygnięcia.