Łosoś z serem
50 dag fileta z łososia, sól, 14 dag sera owczego, pół opakowania szpinaku baby, pół melona, 3 łyżki siekanego szczypiorku, pół łyżeczki ziaren czerwonego pieprzu.
Na sos: łyżeczka francuskiej musztardy, pół szklanki oliwy, sok z cytryny, łyżeczka miodu, sól, świeżo zmielony biały pieprz, cukier do smaku
1. Filet pokroić na porcje, ułożyć na ruszcie i piec w piekarniku 10 minut w temperaturze 220 st. C.
2. Szpinak umyć, osuszyć, ułożyć na półmisku żaroodpornym, na nim ułożyć upieczone kawałki łososia, obłożyć kawałkami melona.
3. Ser owczy zetrzeć na grubej tarce jarzynowej. Posypać rybę serem i czerwonym pieprzem.
4. Utrzeć składniki sosu, polać nim rybę i zapiekać 5 minut w gorącym piekarniku. Podawać posypaną siekanym szczypiorkiem.