Wołowe zrazy z ostrym serowym wnętrzem
40 dag mielonej wołowiny, 20 dag cheddara lub sera tylżyckiego w kawałku, jajko, łyżeczka słodkiej papryki, sól, pieprz,
Do panierowania: 2 łyżki mąki, 4 łyżki tartej bułki, jajko, 3 łyżki ziaren sezamu.
Do smażenia: pół szklanki oleju
1. Wołowinę dokładnie wyrobić z jajkiem, słodką mieloną papryką, solą i pieprzem.
2. Ser pokroić w drobną kostkę.
3. Mielone mięso podzielić na 4 części, każdą uformować w kształcie placka, na środku ułożyć porcję pokrojonego sera i zwinąć w taki sposób, aby nadzienie nie mogło się wydostać na wierzch, starannie skleić.
4. Rozgrzać olej na patelni, każdy zraz maczać najpierw w mące, następnie w rozbitym z łyżką wody jajku a na koniec w wymieszanej z sezamem tartej bułce. Zrumienione ze wszystkich stron zrazy dosmażać chwilę na niezbyt wielkim ogniu. Podawać gorące.