Ciasto z serkiem
3/4 kostki masła, półtorej szklanki cukru,200 gramowy pojemniczek serka homogenizowanego,4 jaja, pół szklanki śmietany 12-proc.,3 szklanki mąki,2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy,3 łyżki rodzynek
Do posmarowania formy: łyżeczka masła
Do wysypania formy: 2 łyżki tartej bułki.
1.Masło zmiksować z cukrem, następnie dodawać serek, żółtka i śmietanę.
2.Ubić z białek i szczypty soli sztywną pianę.
3.Połaczyć pianę ze zmiksowanym masłem i ucierając dodawać wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę oraz cukier waniliowy, na koniec dodać rodzynki i jeszcze raz wymieszać.
4.Do posmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką formy przełożyć ciasto.
5.Nagrzać piekarnik do temperatury 170 st. C i piec ciasto 50 minut.