Ryżowe placki zapiekane w serowym sosie

Szklanka ryżu, średnia cebula, 2 łyżki masła, 4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki lub innych, ulubionych ziół, 2 ząbki czosnku, 4 jaja, 4 duże, mięsiste pomidory, półtorej szklanki starego żółtego sera, półtorej szklanki śmietany kremówki, 4-5 łyżek oleju do smażenia, sól, pieprz
Do posmarowania żaroodpornego naczynia: łyżka masła

1. Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, zeszklić na rozgrzanym maśle.
2. Do cebuli z czosnkiem wsypać ryż i smażyć, aż stanie się lekko szklisty, po czym wlać 2 szklanki lekko osolonej wody i mieszając gotować, aż ryż wchłonie całą wodę. Ugotowany ryż ostudzić.
3. Do chłodnego ryżu dodać jajka, siekaną pietruszkę lub zioła, doprawić solą i pieprzem i wyrobić masę.
4. Formować płaskie, jednakowej wielkości placki i smażyć na oleju na złocisto. Odkładać na złożoną kilkakrotnie papierową kuchenną ściereczkę, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
5. Pomidory pokroi cna plastry.
6. W wysmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu układać naprzemiennie plastry pomidora i ryżowe placki.
7. Kremówkę wymieszać ze startym żółtym serem i zalać sosem zapiekankę. Zapiekać w temperaturze 220 st C około 15 minut.