Kalarepka faszerowana
4 spore kalarepki, 20 dag małych pieczarek, duża marchew, żółta papryka, dymka wraz ze szczypiorem, 2 łyżki masła, szklanka startego żółtego sera, sól, pieprz, oregano do smaku
1. Kalarepki umyć, zalać wrzącą woda i gotować ok. 15 minut, osączyć kalarepki, lekko ochłodzić, odciąć wierzchy na ok. 2 cm poniżej wierzchołka, wydrążyć wnętrze łyżeczką deserową lub łyżeczką do wycinania kulek ziemniaczanych, pozostawiając centymetrowe ścianki.
2. Przygotować farsz: rozgrzać masło, dodać posiekane pieczarki, po chwili smażenia dodać startą na tarce jarzynowej marchew a po dalszej chwili paprykę pokrojoną w kostkę oraz posiekana dymkę. Smażyć wszystko razem 2 minuty doprawiając pieprzem sola i oregano.
3. Tak przygotowanym farszem nadziewać wydrążone kalarepki, posypać obficie startym serem i w nagrzanym do 180 st. C piekarniku piec co najmniej 5 minut albo do czasu, kiedy ser zupełnie się rozpuści.