Indyczy filet nadziewany kozim serem
Spory filet indyczy, wagi około 1 kg, 25 dag sera koziego- rolady, 2 łyżki świeżego posiekanego tymianku, 10 plasterków chudego wędzonego boczku, średnia cukinia, 30 dag koktajlowych pomidorków, 3 łyżki oliwy, sól, pieprz
1. Mięso umyć, przekroić w taki sposób, aby powstała kieszeń do nadziewania, lekko posypać solą i pieprzem.
2. Kozią roladę pokroić w plasterki.
3. Plasterki rolady koziej powkładać do zrobionej w mięsie kieszeni i owinąć mięso plasterkami boczku, które przypiąć wykałaczkami, aby kieszeń się nie rozchyliła.
4. Dno naczynia do pieczenia posmarować obficie oliwą, ułożyć mięso, wokoło poukładać pokrojoną w duże kostki cukinię. Posypać wierzch pieczeni siekanym tymiankiem. Piec 30 minut w temperaturze 180 st C, po czym dołożyć pomidorki i piec dalsze 25 -30minut.
Podawać pieczeń z dodatkiem ziemniaków z wody