Steki z rostbefu czosnkowym sosem
4 steki z rostbefu wołowego,8 ząbków czosnku, łyżka masła klarowanego lub łyżka oliwy, sól, pieprz, 2 łyżki masła
1. Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem kuchennym, rozbić lekko tłuczkiem na owalne zgrabne płaty, posypać solą i pieprzem.
2. Na patelni rozgrzać klarowane masło lub oliwę i usmażyć steki z obu stron. Jednocześnie z mięsem na patelnię wrzucić nieobrane ząbki czosnku .
3. Usmażone ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę i wymieszać z masłem, które powinno się roztopić w ciepłym czosnku tworząc sos maślano czosnkowy.
4. Sosem polać steki.
Komentarze
Posłużyłem się tym przepisem. Jednak zrezygnowałem z rostbefu. Odstraszyła mnie cena, gdyż robiłem całości na kilka dni. I wie Pan co. Jak już wrzuciłem masło do czosnku, to się nie roztopiło i nie wiedziałem co zrobić… Wrzuciłem więc całość na patelnię i chyba za mocno rozrobiłem bo nie czuć czosnku za bardzo. Całość jednak wyszła zupełnie smacznie i fantastycznie się to robi. Genialny jest widok czosnku na patelni razem z mięsem!
Czasem udaje się kupić dobry rostbef niedrogo. W Warszawie jest to możliwe na Bazarze Szembeka.