Zawiniątka z kurczaka i sera
2 piersi z kurczaka, 8 plasterków tłustego wędzonego boczku, łyżeczka ziół prowansalskich, 2 grube plasterki żółtego sera, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz
1. Każdą podwójna pierś podzielić na 4 części, lekko zbić drewnianym tłuczkiem, posypać ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.
2. Plasterki sera pokroić na 8 słupków, ułożyć po jednym na plastrach mięsa, zwinąć w ruloniki.
3. Ruloniki mięsa owinąć plasterkami wędzonego boczku, spiąć wykałaczkami. Ułożyć na blaszce posmarowanej oliwą.
4. W nagrzanym do 180 st C piec, aż boczek wyraźnie się zrumieni, to jest około15-20 minut.
Jest to zarówno doskonałe danie na gorąco jak przekąska na zimno.