Polędwiczka wieprzowa nadziewana rokpolem

Duża polędwiczka wieprzowa, wagi około 50 dag, łyżka soku cytrynowego, 15 dag rokpola, łyżeczka siekanego świeżego tymianku (lub pół łyżeczki suszonego), pół łyżki masła, łyżka oleju, pieprz sól.

1. Polędwiczkę umyć, osuszyć papierowym kuchennym ręcznikiem, przekroić wzdłuż na pół w taki sposób, aby można było mięso ?rozłożyć?. Lekko posolić, posypać pieprzem i skropić sokiem cytrynowym.
2. Ser pokruszyć, utrzeć z masłem i tymiankiem, ułożyć na środku wzdłuż całej polędwiczki, złożyć mięso i obwiązać bawełnianą nicią dość ścisło, aby serowe nadzienie nie wypłynęło w czasie duszenia.
3. Rozgrzać w garnku olej, obsmażyć polędwiczkę ze wszystkich stron, podlać kilkoma łyżkami wody i dusić do miękkości.
Podawać polędwiczkę pokrojoną w grube plastry.