Zupa chrzanowa ?na gwoździu?
4 duże ziemniaki, łyżka soku cytrynowego lub octu winnego, łyżka masła, łyżka mąki, szklanka słodkiej śmietanki 12-proc., sól, pieprz, ew. vegeta do smaku, łyżka startego chrzanu (może być ze słoiczka), łyżka posiekanego koperku.
1. Ziemniaki obrać, pokroić kostkę i ugotować z 2 szklankami wody, dodać do smaku sól.
2. Masło rozpuścić na patelni, dodać mąkę i smażyć do momentu, kiedy spieni się i zbieleje. Wtedy dolać małym strumieniem śmietankę i kiedy utworzy się jednolita masa – przelać do pozostałej zupy.
3. Doprawić zupę sokiem cytrynowym lub octem winnym, vegetą, zagotować i już po odstawieniu z ognia dodać chrzan.
4. Zupę posypać po wierzchu siekanym koperkiem.