Halibut w pachnącej marynacie
70-80 dag filetów a halibuta, możliwie spora szalotka, 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki, półtorej łyżki posiekanego drobno świeżego rozmarynu, pół łyżeczki startej skórki cytrynowej, sok z połowy cytryny, ćwierć szklanki bulionu warzywnego z kostki, ćwierć szklanki białego wina (niekoniecznie), sól, pieprz.
1. Filety pokroić na porcje, umyć, osuszyć papierową kuchenną ściereczką.
2. W żaroodpornym naczyniu wymieszać zieloną pietruszkę, siekany rozmaryn, oliwę, posiekaną szalotkę, sok i skórkę cytrynową, sól i pieprz. Włożyć do marynaty porcje ryby. Odstawić naczynie szczelnie okryte folią spożywczą (ze względu na silny aromat) na co najmniej kwadrans do lodówki.
3. Nagrzać piekarnik do 175 st C.
4. Zdjąć okrycie foliowe z naczynia, wlać do niego bulion i ew. wino, nakryć folią aluminiową i piec rybę 25-30 minut.
Jako dodatek doskonale smakuje ryż wymieszany z zielonym groszkiem lub kukurydzą z puszki.