Filety z morskiej ryby w cieście
80 dag morszczuka lub dorsza, pół szklanki oleju do smażenia, sok z połowy cytryny, pół łyżeczki posiekanego lub szczypta suszonego tymianku, sól, pieprz.
Na ciasto: pół szklanki mąki, 3 łyżki mleka, jajo, sól, pieprz.
1. Umyte i wysuszone przy pomocy papierowej kuchennej ściereczki filety pokroić na porcje, skropić sokiem cytrynowym, posypać pieprzem, solą i tymiankiem. Odstawić do lodówki pod przykryciem z folii spożywczej.
2. Mikserem wymieszać składniki ciasta.
3. Na patelni rozgrzać olej. Każdy kawałek ryby maczać dokładnie w cieście, po czym smażyć na złocisto z obu stron. Wykładać na złożony kilkakrotnie kawałek papierowej kuchennej ściereczki, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.