Mielone dobrej gospodyni
60 dag mielonego mięsa z indyka, 20 dag ostrego żółtego sera, łyżka osączonego z zalewy marynowanego pieprzu lub 2 łyzki posiekanych drobno okiwek, czerstwa kajzerka, 2 jaja, średnia cebula, duży ząbek czosnku, sól. Do panierowania: 3 łyżki tartej bułki. Do smażenia: pół szklanki oleju.
1. Pokroić żółty ser w drobna kostkę.
2. Cebulę posiekać bardzo drobno, można dla złagodzenia smaku przelać ją na durszlaku wrzącą wodą.
3. Czerstwą bułkę namoczyć w wodzie.
4. Wymieszać na jednorodna masę mięso, jaja, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojony w kostkę ser, osączony z zalewy pieprz lub posiekane oliwki, dodać sól do smaku.
5. Formować owalne dość płaskie kotlety, obtaczać w tartej bułce, smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano.