Filet kurczęcy w serowym cieście
Duży podwójny filet z kurczaka, 3 jaja, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, kopiasta łyżka maki pszennej, łyżka majonezu light, szklanka startego żółtego sera, na przykład ementalera, sól, pieprz, odrobina Vegety, 5 łyżek oliwy z oliwek lub oleju do smażenia
1. Mięso umyć, osuszyć, podzielić na 4 kotlety.
2. Wymieszać w miseczce jajka, mąkę ziemniaczaną i pszenną, starty ser, sól, pieprz i Vegetę, dodać majonez. Konsystencja ciasta powinna być nieco bardziej gęsta niż ciasta na naleśniki.
3. Do miseczki włożyć wszystkie kawałki mięsa i dokładnie rozprowadzić na nich ciasto, pozostawić na 30 minut.
4. Rozgrzać oliwę lub olej i usmażyć na nim kotlety z obu stron na rumiano.