Tort z cukinii
2 szklanki mąki, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, półtorej szklanki startego na grubej tarce jarzynowej żółtego sera, 4 jaja, szklanka oleju z pestek winogron, średnia cebula lub 2 dymki, 8 plasterków wędzonego boczku, 4 szklanki startej na jarzynowej grubej tarce cukinii, sól i pieprz.
Do posmarowania formy: łyżka masła.
1. Cebulę drobniutko posiekać, podsmażyć bardzo leciutko na łyżce oleju.
2. Roztrzepać całe jaja, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, starty na tarce ser, podsmażoną cebulę oraz startą cukinię, sól i pieprz oraz pozostały olej, dokładnie wymieszać.
3. W formie do zapiekania (może nią być tortownica) ułożyć połowę plasterków boczku, wlać na nie masę cukiniową i na wierzchu ułożyć pozostałe plasterki boczku.
4. Podgrzać piekarnik do temperatury 180 st C i wypiekać ? tort? całą godzinę.