Warzywa na postny obiad

6 średnich ziemniaków, 2 duże marchwie, 2 pietruszki, 2 cukinie, ok. 50 dag miąższu dyni (bez skóry i pestek), ząbek czosnku, łyżeczka posiekanych listków rozmarynu, 2 puszki odsączonej fasoli z puszki (im większa, tym lepsza), 2 szklanki rosołu warzywnego z kostki, sól, pieprz, 1/3 oleju z pestek winogron.

1. Pokroić dynię i obrane ziemniaki w kostkę o boku ok. 3-4cm, marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kawałki 2-3 -centymetrowe.
2. Cukinie obrać i pokroić na 2-centymetrowe plasterki.
3. Pokrojone warzywa wymieszać z olejem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem oraz połowa rozmarynu.
4. W dużym żaroodpornym płaskim naczyniu z pokrywką rozłożyć warzywa. W temperaturze 190 st C piec około 30 – 35 minut.
5. Na warzywa wyłożyć odsączoną fasolę, zalać rosołem warzywnym i pod przykryciem piec 25-30 minut.
Gotowe danie posypać pozostałym rozmarynem.