Kluski (kopytka) z aromatycznymi pomidorami

Na kopytka: 8 większych ziemniaków, 3/4 szklanki mąki, jajko, szczypta majeranku, łyżka oliwy, sól.
Na aromatyczne pomidory: puszka obieranych pomidorów w soku, średnia cebula, 2-3 ząbki czosnku, 4 łyżki masła, pół łyżeczki suszonego lub łyżeczka posiekanego świeżego tymianku, szklanka startego żółtego sera, sól, pieprz, dla amatorów 3 łyżki podsmażonych na chrupko skwarków z wędzonego boczku

1. Ziemniaki obrać, ugotować, odparować, ostudzić, przepuścić przez maszynkę lub praskę do puree.
2. Do ziemniaków dodać mąkę i jajko, zagnieść ciasto, uformować wałeczki, pokroić na 3- centymetrowe kawałki, każdą kluskę można spłaszczyć przy pomocy widelca aby nadać im wygląd włoskich klusek ?gnocchi?.
3. W dużym garnku zagotować co najmniej 3 litry wody, dodać oliwę i sól, wrzucić kluski i gotować 2 minuty od momentu, kiedy wypłyną na wierzch, po czym odcedzić, ułożyć w posmarowanym łyżką masła naczyniu do zapiekania.
4. Odsączyć pomidory z zalewy, pokroić na kawałki, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz drobno posiekaną cebulę, tymianek, sól i pieprz do smaku. Pomidory wyłożyć na kluski, jeśli dodaje się skwarki z wędzonego boczku-można nimi posypać wierzch pomidorów, posypać starty, serem i zapiekać 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st C.