Polędwiczki wieprzowe w sosie serowym
2 małe lub jedna duża polędwiczka wieprzowa, 2 sery topione (np. ?złoty ementaler?), łyżeczka siekanego tymianku (jeśli używamy suszonego-pół łyżeczki), pół szklanki śmietany, jajo, ząbek czosnku, 2 łyżki oleju, sól, pieprz.
1. Polędwicę pokroić na centymetrowej grubości plasterki.
2. Pól, misek żaroodporny wysmarować olejem, poukładać na nim plasterki mięsa, skropić mniej więcej łyżką oleju, posypać pieprzem i solą i wstawić do piekarnika o temperaturze 180 st C. Zapiekać 10 minut.
3. Zmiksować śmietanę z pokrojonymi na drobne kawałki serkami, jajem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Sosem zalać podpieczone mięso.
4. Zapiekać potrawę około 10 minut w temperaturze 200 st C.