Ciasto ?nie do wiary?
2 szklanki mleka, pół szklanki kaszy manny, pół szklanki cukru pudru, ew. pół torebeczki cukru waniliowego, pół kostki (125 g) masła, 2 kopiaste łyżki ciemnego kakao, 4 opakowania herbatników petit beurre, tabliczka białej lub mlecznej czekolady i 2 łyżki płatków migdałowych.
1. Zagotować mleko wraz z masłem oraz kakao i ewentualnie również z cukrem waniliowym. Do wrzącego wsypywać mieszając kaszę mannę. Uważać, aby nie porobiły się grudki. Kiedy zgęstnieje – ostudzić.
2. Herbatniki podzielić w ten sposób, aby można ułożyć z nich trzy warstwy. Na pierwszej ułożonej warstwie rozsmarować ostudzoną masę, na niej układać kolejne herbatniki, znów masę i na wierzch znów warstwę herbatników.
3. Czekoladę pokruszyć, włożyć do garnuszka, który wstawić w większy, napełniony do połowy wodą, podgrzewając rozpuszczać czekoladę, po czym płynną wylać na ciasto i rozsmarować, posypać płatkami migdałowymi.
Ciasto najłatwiej pokroić na kawałki równe wielkością herbatnikom, ale dobrze oziębione daje się pokroić na mniejsze porcje.