Ciasteczka rodzynkowe po włosku
2 kopiaste szklanki mąki, kostka (200 gramowa) masła, 2 jaja, ? szklanki cukru, 5 dag rodzynek, 3 łyżki mocnego alkoholu (może być zwykła wódka), płaska łyżeczka proszku do pieczenia, skórka starta z całej cytryny, cukier puder, szczypta soli. Cukier puder do posypania po wierzchu.
1. Rodzynki zalać alkoholem i odstawić co najmniej na godzinę.
2. Zagnieść ciasto z mąki, masła, cukru, jaj i proszku do pieczenia, dodać szczyptę soli i startą z cytryny skórkę.
3. Odsączyć rodzynki z alkoholu i ?wgnieść je ? do ciasta, raz jeszcze je zagniatając.. Włożyć do foliowego woreczka i przechować godzinę lodówce.
4. Z ciasta formować kulki nieco większe niż orzech laskowy, układać na wyłożonej papierem do wypieków blaszce. Piec 15 minut w temperaturze około 180 st C. Po przestudzeniu posypać po wierzchu cukrem pudrem.