Polędwiczki po bałkańsku
2 nieduże wieprzowe polędwiczki, 2 ząbki czosnku, na czubek łyżeczki ostrej mielonej papryki, łyżka mielonej słodkiej papryki, łyżka mieszanki tymianku majeranku, sól, pół szklanki oleju lub oliwy.
Na sos: mały pojemniczek śmietany (12-proc. ), łyżka posiekanego kopru, nieduży zielony ogórek, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, łyżka majonezu.
1. Przygotować marynatę: wymieszać przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek i tymianek, odrobinę soli i olej lub oliwę.
2. Polędwiczki pokroić na 3 – 4 centymetrowe kawałeczki, wymieszać z przygotowaną marynatą i odstawić na co najmniej pół doby.
3. Rozgrzać patelnię, wyłożyć mięso z marynatą i obsmażyć, a następnie dodać 6 łyżek wody i dusić pod przykryciem około 30 minut.
4. Jogurt, majonez, starty na tarce jarzynowej ogórek, siekany koperek i przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszać, doprawić powstały w ten sposób sos solą i cukrem.
Podawać mięso z dodatkiem kaszy kuskus lub ryżem, polane po wierzchu sosem.