Pożywna zupa cebulowa

5 sporych cebul (ok. 50 dag), 3 łyżki oliwy lub oleju, pół bulwy małego selera, 3 średnie ziemniaki, 4 szklanki wywaru warzywnego lub rosołu (może być z kostki), 3 łyżki słodkiej śmietanki 12-proc., 2 łyżki startego żółtego sera, 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki lub dowolnego innego świeżego ziółka, sól, pieprz do smaku.
Jako dodatek: grzanki z pokrojonej w kostkę bułki, którą należy podpiec na suchej patelni a na zakończenie dodać pół łyżeczki masła i wymieszać.

1. Cebule posiekać i zeszklić na rozgrzanej oliwie lub oleju.
2. Bulwę selera zetrzeć na tarce jarzynowej i dodać do cebuli, udusić wszystko razem do miękkości.
3. Do uduszonych warzyw dodać rosół lub wywar i zagotować.
4. Obrać ziemniaki, pokroić w kostkę, dodać do zupy i gotować wszystko razem, aż ziemniaki zaczną się rozgotowywać, zdjąć zupę z ognia, lekko ostudzić i zmiksować na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem.
5. Śmietankę wymieszać z kilkoma łyżkami zupy, po czym wlać z powrotem do garnka i podgrzać już nie gotując.
Zupę podajemy posypaną startym serem i siekaną zieleniną, osobno, jako dodatek ? grzanki.