Cukinia smażona jak kotlety

2 średnie cukinie, 2 jajka, pół szklanki tartej bułki, pół szklanki oleju, sól, odrobina pieprzu. 

1. Cukinię umyć, pokroić w centymetrowej grubości plasterki.
2. Na patelni rozgrzać olej.
3. W miseczce rozbić jajka z łyżką wody i odrobiną soli oraz pieprzu.
4. Plasterki cukinii maczać najpierw w rozbitym jajku, potem dokładnie obtaczać w tartej bułce i smażyć z obu stron na rumiano na rozgrzanym na patelni oleju.

Doskonałym dodatkiem do tak przyrządzonej cukinii są panierowane smażone ziemniaki: ugotowane ziemniaki pokroić w plastry, maczać w jajku i obtaczać w bułce – tak jak cukinię – i smażyć na złocisto na oleju. Smażone ziemniaki można po wierzchu lekko oprószyć solą i pieprzem.