Filety kurczęce w cieście
2 spore filety z kurzej piersi, 0,75 szklanki mąki, jajko, pół szklanki mleka, sól, pieprz, 4 łyżki oliwy lub oleju do smażenia.
1. Pokroić filety na cienkie kotlety, lekko je zbić, najlepiej trzonkiem noża, posypać solą i pieprzem, odstawić.
2. Wymieszać pół szklanki mąki z mlekiem i jajkiem (gdyby ciasto było zbyt rzadkie dodać jeszcze trochę mąki: powinno być bardziej gęste niż na naleśniki). Odstawić ciasto na 20 minut.
3. Rozgrzać oliwę lub olej.
4. Kotlety obtaczać najpierw w mące, potem w cieście, starając się, aby skapał jego nadmiar.
5. Smażyć na niezbyt ostrym ogniu na ciemno złocisto.
Usmażone kotlety kłaść na chwilę na kuchennym papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.