Eskalopki z indyka w soku cytrynowym
Ok. 60 dag piersi indyczej, 2 cytryny, łyżka mąki, pól szklanki bulionu z drobiu (może być z kostki), 4 łyżki oliwy, cebula, 2 łyżki siekanego koperku, sól, pieprz.
1. Pokroić w mięso na 10 – 12 plasterków, okryć folią spożywczą i uformować przy pomocy tłuczka do mięsa owalne eskalopki, obsypać lekko mąką, odrobiną soli i pieprzu.
2. Oliwę rozgrzać na patelni zeszklić na niej pokrojoną cebulę, dodać eskalopki i podsmażyć, po czym cebulę usunąć.
3. Na patelnie z eskalopkami wlać bulion i sok wyciśnięty z cytryn. Dusić mięso w sosie dopóki nie będzie miękkie a sos wyraźnie zmniejszy swą objętość.
Gotowe eskalopki posypać siekanym koperkiem.