Sernik na zimno z truskawkami
3 opakowania serka homogenizowanego (łącznie 75 dag), pół kostki (10 dag) masła, pół szklanki słodkiej śmietanki 22-proc., szklanka cukru pudru, 3 łyżeczki żelatyny, cukier waniliowy z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy, pól szklanki likieru pomarańczowego lub adwokata, pół kg truskawek.
1. Masło rozpuścić, najlepiej w kuchence mikrofalowej lub w garnuszku, na ogniu.
2. Śmietankę podgrzać i rozpuścić w niej żelatynę.
3. Wymieszać bardzo dokładnie ser, śmietankę z żelatyną, rozpuszczone masło, likier, cukier puder i cukier waniliowy.
4. Truskawki obrać z szypułek i osączyć starannie na papierowym kuchennym ręczniku.
5. Pozostawić mniej więcej 1/4 truskawek, pozostałe wymieszać z masa sernikową.
6. Przełożyć masę sernikową z truskawkami do tortownicy, przybrać wierzch pozostawionymi truskawkami i oziębić sernik w lodówce przez kilka godzin.