Sałata nicejska
Główka kruchej sałaty lub endywii, 2 średnie jędrne pomidory, średni zielony ogórek, jedna czerwona papryka, 2 jaja na twardo, puszka tuńczyka w sosie własnym lub oleju, ew. 2 młode ugotowane ziemniaki.
Na sos: 6 łyżek oleju z pestek winogron, 2 łyżki octu balsamicznego, łyżeczka miodu, sól i pieprz, pół łyżeczki musztardy, ew. szczypta ziół prowansalskich.
1. Umytą i osuszona sałatę ułożyć w dużej misce, dodać pokrojone na ćwiartki pomidory i jajka, talarki obranego ze skórki ogórka, pokrojoną w paski paprykę, ewentualnie pokrojone w półplasterki ziemniaki oraz osączonego z zalewy tuńczyka.
2. Wszystkie składniki sosu dobrze wymieszać umieszczając je w zakręconym słoiku typu twist.
3. Sosem polać sałatę i tuż przed podaniem lekko wymieszać.
Ta pyszna sałata jest prosta a jakże efektowna.