Kotlety mielone z kurczaka

Mięso z 3 kurczęcych udek (bez kości), w2 łyżki siekanej zielonej pietruszki, czerstwa kajzerka, jajko, 3 łyżki tartej bułki, 2 łyżki oleju, 2 łyżki masła, sól, pieprz. 

1. Mięso z kurczaka zmielić w maszynce do mięsa razem z namoczoną i odciśniętą kajzerką.
2. Do mięsa dodać żółtko i siekaną zieloną pietruszkę, pieprz i dobrze wyrobić.
3. Białko posolić i ubić na sztywną pianę. Dodać do masy mięsnej. Wymieszać delikatnie.
4. Wilgotnymi dłońmi formować nieduże owalne spłaszczone kotlety. Obsypać tartą bułką.
5. Rozgrzać na patelni olej z masłem, smażyć kotlety na niezbyt silnym ogniu z obu stron na złocisto.