Ziołowe placki serowe

2 opakowania (500 g) serka homogenizowanego, jeden lub dwa krążki sera camembert, szalotka lub dymka, jajko, 5 łyżek mąki ziemniaczanej, sól, pieprz, 2 łyżki posiekanych dokładnie dowolnych lubianych ziół, 5-6 łyżek oleju lub oliwy do smażenia. 

1. Serek homogenizowany i rozdrobniony camembert dokładnie wymieszać rozcierając widelcem na gładką masę.
2. Do masy serowej dodać pokrojoną drobno szalotkę, mąkę, jajka i zioła, sól oraz pieprz i dokładnie wymieszać. Odstawić na pół godziny.
3. Uformować placki nożem nadając im kształt, gdyby ciasto było lepkie, można obsypać lekko mąką albo tartą bułką. Smażyć na oleju z obu stron na rumiano.

Ziołowe placki podane z zielona sałatą są doskonałym i obfitym daniem obiadowym.